Nu ik zit te typen op mijn laptop schieten me allerlei gedachten door het hoofd. Ik zit een blog te schrijven en ik merk dat ik moeite heb te te concentreren. Het zou kunnen dat je dit bekend voorkomt, in deze tijd met corona en allerlei aanpassingen die we moeten doen.

Getsie, hoor ik je denken, alweer een blog over “hoe je geconcentreerd blijft werken in coronatijd”. Dat is nou net niet wat ik wilde schrijven. Het is maar dat je het weet.

Als je zoals ik, ondernemer bent, ben je vrij om te doen wat je wilt. Je kunt je eigen tijd indelen, spontaan besluiten een avondje niets te doen (duh) of je laptop lekker in de tuin zetten en daar werken. Kan straks trouwens ook vanaf Curaçao of de Seychellen, maar dat houd ik dan wel tegoed. Die vrijheid koester ik, ook omdat ik graag ook tijd over wil houden voor andere dingen dan werken en hier kom ik dan tot de kern.

Ongeveer 10 meter van mij af ligt mijn man in de zon op een ligbed te Tik Tok te kijken. Mijn ligbed staat ernaast, maar ik lig er niet op. Als ik dus naar links kijk is mijn concentratie weg, om verschillende redenen. Rechts van me staat een grote doos met witte wrap voor de keuken. Deze is nu knalrood en het is de bedoeling dat deze wit wordt. Nog een afleider is Pip die gisteren net is geknipt door een nieuwe trimster. Ze ruikt heerlijk en is lekker zacht. Ze ligt graag aan mijn voeten en wil graag dát eten wat wij eten. Geen hondenvoer maar echt vlees. Daarnaast snurkt ze zo hard als een grote herder.

Dan hebben we nog de kleine “moet” dingetjes. De planten moeten water, er ligt nog een boek wat uitgelezen mag worden. Het oud papier moet worden weggebracht, de wc schoon. De kamer moet nog versierd worden, want manlief is gauw jarig. Zo zie ik 1001 dingen die mijn concentratie weghalen bij wat ik me had voorgenomen om vandaag te doen.

Wat ik me telkens weer bedenk is dat wij hier in Nederland denken dat we uur na uur na uur moeten werken en presteren. Als iets niet af is, dan gaan we langer door. We verwachten veel van een ander, maar zuchten als we zelf meer moeten presteren dan we van tevoren verwachtten. Dodelijk vermoeiend, vind ik het. Als je namelijk voldoende rust neemt, kun je juist beter presteren. Je hoofd leegmaken leidt tot nieuwe, verfrissende ideeën en meer concentratie. Het geeft rust als er meer accent ligt op kwaliteit in plaats van kwantiteit. Kan trouwens onze regering nog iets van leren!

In de coronatijd hebben we tenminste één ding geleerd: geduld. We werden gedwongen om andere dingen belangrijk te vinden als presteren. Het ging om samen zijn, leren, ontwikkelen, genieten, rust en we werden nooit zo op onszelf teruggeworpen als de afgelopen anderhalf jaar.